A'dan Z'ye Çekme Karavan Nedir?
Karavan son yıllarda ülkemizde çok fazla tercih edilen bir taşıt türüdür. İnsanlar tatile çıkarken, şehrin stresinden uzak kalmaya çalışırken, şehir dışı planlamaları yaparken karavan kullanmayı tercih etmeye başladılar. Karavan sayesinde yapılan tatiller, ufak kaçamaklar, şehir dışı gezileri vb. anlamlı hale gelir. Aynı zamanda bu aktiviteler yüksek konforlu bir şekilde gerçekleşmeye başlar. Karavan siz nereye giderseniz gidin sizinle beraber gelen ev gibidir. Son yıllarda kullanımı giderek artan ve yüksek konfor sağlayan karavanlar moto-karavan ve çekme karavan olarak ikiye ayrılır. Bu yazıda çekme karavanlar ile ilgili her türlü detay hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağım.
Çekme Karavan Nedir?
Hem Türkiye hem de dünyada çok fazla tercih edilen bir modeldir. İçerisinde mutfak, banyo, tuvalet, oturma ve yatak odası vb. bölümleri bulundurur. Bu özelliği kullanıcılarının temel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlar. Çekme karavan adından anlaşılacağı üzere otomobil ve diğer motorlu taşıtların çeki demirleri ile bağlantı kurarak çekilir. Motorlu taşıtlar dışında başka bir çekiş modeline sahip değildir. Kendi kendine itiş gücünü kontrol edebilen bir motoru yoktur. Bir araç olmadan hareket ettirilmesi mümkün değildir.
Çekme karavan uzun süreli tatillere çıkma ve şehir dışında stresten uzak bir hayat sürdürmek isteyenler tarafından çok fazla tercih edilir. Bu karavan sayesinde gün içerisinde gezilebilecek yerler de gezilebilir. Kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlar. Kullanım anında kullanıcılar yüksek konfordan istifade ederler. Bu tip karavanlar farklı büyüklükte olabilirler. Karavanı kullanacak kişi sayısına göre karavanların büyüklüğü de değişiklik gösterir. Karavanın büyüklüğüne göre karavanı çekecek olan aracın çeşidi de oldukça önemlidir. Örneğin, büyük çekme karavanları güçlü araçların çekmesi gerekir.
Çekme Karavan Özellikleri Nelerdir?
- Çekme karavan bir çekici araç ile çekilerek hareket eder.
- Çekici aracın gücünün karavan ile mutlaka uyumlu olması gerekir. Aksi halde araç karavanı çekemez. Bu da karavanın kullanılamayacağı anlamına gelir.
- Genel olarak içerisinde oturma ve yatak odası, banyo, mutfak vb. bölümler yer alır. Bazı durumlarda karavanın boyutu, modeli ve fiyatına göre belirtilen bölümlerden bazıları olmayabilir.
- Çekme karavan ağırlığı 750 kilogram altı ve 750 kilogram üstü olmak üzere ikiye ayrılır.
- Bu karavanın kullanılabilmesi için kullanıcının ehliyeti karavanı kullanabilmesi için yeterli olmalıdır. Bir çekme karavan kullanılabilmesi için kullanıcının B, C veya D sınıfı ehliyetlerden birisine sahip olması gerekir. Bu şekilde karavan yasal olarak kullanılabilir. 750 kg altı olanları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterlidir. 750 kg üstü için B sınıfı yeterli değildir.
- En güvenli hız sınırı 80 km olarak bilinir.
- Çekme karavan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü haricinde Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüsünde kullanılır. Bunun haricinde yapılan geçişler ihlal olacağı için cezai işlem başlatılır.
Çekme Karavan Yapımı
TOSBİQ Adalı Çelik firmasının güvencesi ve tecrübesiyle 4500 metrekarelik bir alanda üretime 2010 yılında başladı. TOSBİQ çekme karavan yapımı ile müşterilerine hizmet sunar. Kullanıcılar ihtiyaçları ve bütçesine en uygun olan karavanı seçerek konforlu bir deneyim yaşar. Kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda ekipman ve malzeme kullanır. TOSBİQ kullanıcılardan gelen talep ve istekler doğrultusunda büyüklük, konfor ve karavan çeşidi imalatı yapar. Sitemizi inceleyerek karavan çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Çekme Karavan Fiyatları
Çekme karavan fiyatları alınan karavanın özelliklerine göre değişiklik gösterir. Karavanın büyüklüğü, kullanılan malzemenin kalitesi, karavanın sahip olduğu ekipmana göre fiyat değişiklik gösterir. Karavanın 750 kilogramdan az veya fazla olması bile fiyatlarda farklılık olduğunu gösterir. Fiyat ve ihtiyaçlarınıza uygun çekme karavan modelleri hakkında bilgi almak için TOSBİQ ile iletişime geçebilirsiniz.
Çekme Karavan Vergisi
31349 numaralı Resmi Gazete tebliğine göre O1 ve O2 sınıfı karavanlar için vergi alınmaz. Karavanı çekecek olan aracınız dışında herhangi bir vergi ödemeye gerek yoktur. Çekme karavan vergisi ve karavanınızı yeni aldıysanız ÖTV ödenmesine gerek yoktur. Sadece %18 oranında KDV ödenmesi gerekir. Bu sınıf içerisinde yer alan karavan modelleri motorlu taşıtlar vergisi diliminde yer almaz.